TITAN Srbija logo

PUBLIKACIJE

VESTI

Ugradnja modernog, vrećastog filtera na peći i mlinu sirovine

Zaštita životne sredine je ključni element našeg održivog poslovnog modela. Neprekidno težimo da  naše poslovanje učinimo što je moguće efikasnijim i da posvećenim zalaganjem smanjujemo uticaj na prirodno okruženje. 

U skladu sa svojim dugoročnim opredeljenjem da neprekidno unapređuje rezultate u oblasti zaštite životne sredine, TITAN Cementara Kosjerić je investirala sredstva u ugradnju modernog, vrećastog filtera na peći i mlinu sirovine. U okviru obimnog remonta peći, finansirali smo aktivnosti koje doprinose poboljšanju bezbednosti rada, kvaliteta proizvoda i mera u očuvanju prirodnog okruženja. Sa tim ciljem smo opredelili iznos od skoro dva miliona evra, od čega je najvažnije ulaganje u instalaciju novog filtera. Ova investicija će omogućiti bolji servis za naše kupce, a što je još važnije, dodatno će povećati postojeće visoke nivoe zaštite životne okoline.

Najveći napredak u primeni filtera nove generacije odnosi se na eliminisanje kratkotrajnog zastoja u funkcionisanju elektro-filtera pri pojavi povišenih koncentracija ugljen-monoksida. Novi filter rešava ovu situaciju i osigurava najviši stepen zaštite, bez obzira na promene režima rada postrojenja.

Visoki kriterijumi koje smo postavili na planu zaštite životne sredine imaju pokriće u kontinuiranim ulaganjima i njima doslednim, vidljivim rezultatima koje neprekidno pratimo i unapređujemo. U svim aspektima uticaja na prirodnu okolinu, postignuća TCK su daleko bolja od zakonom propisanih limita. 

Tokom prethodne dve godine, inženjerski tim TCK je uložio značajne napore da, zajedno sa stručnjacima italijanske kompanije „RD42 Engineering”, dizajnira rešenje koje će dodatno unaprediti prečišćavanje emisionih gasova iz naša rotacione peći. Zajednički trud rezultirao je odabirom najbolje dostupne tehnologije i instalacije, pripremom potrebne projektne dokumentacije i isporukom opreme. U periodu zimskog remonta, kompanija „Bosnamontaža” je angažovana za poslove na ugradnji novog filtera, koji je aktiviran početkom marta 2021. godine. Opravdanost ove investicija je dokazana kroz rezultate kontinuiranog praćenja emisija i kontrolnog merenja, koji su pokazali odličan kvalitet zaštite okoline. 


Automatski merači za merenje emisija u našoj fabrici ugrađeni su na svim glavnim emiterima emisija u vazduh. Time osiguravamo dostupnost pokazatelja emisija u vazduh u realnom vremenu, što nam omogućava da preduzimamo preventivne aktivnosti u cilju održavanja emisija ispod graničnih vrednosti. Izmerene petnaestodnevne prosečne vrednosti emisija na emiteru rotacione peći objavljujemo i na kompanijskom veb-sajtu: https://www.titan.rs/ekomonitor, a transparentnost tih informacija predstavlja jedan od vidova komunikacije sa našim stejkholderima. 

Uvereni u ekološke prednosti korišćenja alternativnih goriva u proizvodnji cementa, instalacijom novog filtera pripremili smo najvažnije uslove za bezbedno korišćenje alternativnih goriva u našoj fabrici.

Sa završetkom ovog značajnog projekta, TITAN Cementara Kosjerić ostvaruje veliki napredak u svojoj strategiji optimizacije proizvodnih procesa i modernizacije postrojenja, kako bi se uticaj na prirodno okruženje sveo na minimum. Novi filter još više poboljšava prethodni, već veoma efikasan sistem prečišćavanja emisija u vazduh i osigurava da naši učinci u oblasti zaštite životne sredine ostanu ispod graničnih vrednosti, propisanih strogim evropskim zakonodavstvom.

TITAN Cementara Kosjerić ostaje posvećena radu na način koji ne ugrožava druge, a koji stvara novu vrednost za naše kupce,  dobavljače, zaposlene i akcionare, kao i za širu društvenu zajednicu.

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROČITAJTE JOŠ