TITAN Srbija logo

ODRŽIVI RAZVOJ

klimatske promene

Klimatske promene

Klimatske promene se svrstavaju u najveće izazove savremenog sveta. Povećanje prosečnih temperatura uzrokuje porast nivoa mora, velike količine padavina u pojedinim regijama i produžene sušne periode u drugim područjima, kao i značajan uticaj na poljoprivredu, zdravlje, biodiverzitet i vodosnabdevanje.

Proizvodnja cementa, na globalnom nivou, prepoznata je kao jedan od bitnih antropogenih izvora emisije ugljen-dioksida u atmosferu, koji spada u uzročnike takozvanog „efekta staklene bašte“, sa direktnim delovanjem na porast globalnog zagrevanja. Stoga se uticaj na klimatske promene smatra jednim od najvažnijih izazova u TITAN Grupi, a samim tim i u našoj fabrici kao njenom delu.

 

TITAN Cementara Kosjerić, u skladu sa politikama i praksama TITAN Grupe, redovno prati Smernice za održivost za monitoring i izveštavanje CO2 emisija u proizvodnji cementa, koje objavljuje Globalno udruženje proizvođača cementa i betona (GCCA). Kontinuirano sprovodimo monitoring i izveštavanje o našim direktnim emisijama ugljen-dioksida, u saglasnosti sa Smernicama GCCA, iako u Srbiji još uvek ne postoji obaveza obračuna i izveštavanja o emisijama CO2.

 

Osim toga, već godinama unazad, ulažemo znatne napore u smanjenje emisija ugljen-dioksida, koje nastaju kao rezultat procesa proizvodnje cementa. Naš pristup smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, zasnovan je na principu predostrožnosti, pomoću kojeg predviđamo i smanjujemo potencijalne rizike, kroz aktivnosti u cilju povećanja energetske efikasnosti procesa, redukovanja udela klinkera u cementu i korišćenja biomase za potrebe grejanja.