TITAN Srbija logo

PUBLIKACIJE

VESTI

„Turski raj” u srpskim opancima

Već dugo godina smo članovi i igrači KUD-a „Maksim Marković” iz Kosjerića. Gostovali smo u mnogim gradovima Srbije, ali smo prvi put dobili priliku da idemo na pravu veliku turneju, i to na devetodnevno putovanje u Tursku, zemlju na tlu Evrope i Azije. Tu smo učestvovali na revijalnom Festivalu folklora i plesa „Turski raj”, održanom u dva prelepa grada: Istanbulu i Sideu.

Iz Istanbula ćemo zauvek pamtiti čuvenu Aja Sofiju, Plavu džamiju, Kapali čaršiju i svetla magičnog Carigrada tokom večernjeg krstarenja po Bosforu. U Kumburgazu smo se kupali u Mramornom moru, a u gradu Antaliji smo posetili poznate Duden vodopade, koji se spuštaju direktno u Mediteran, i uživali na plaži još jednog mora turskog raja.

Istanbul

Bili smo smešteni u gradiću Sideu, oblast Antalija. Ovo mesto, kao iz bajke, sastoji se od slatkih jednospratnih kućica sa drvenim balkonima, i liči na lavirint vijugavih uličica. Skoro ceo gradić je pokriven providnim pločama, kroz koje se vide arheološki ostaci iz prošlosti. Pre svakog nastupa, išli smo svečanom povorkom duž centralne ulice, posmatrajući antički Hram Apolona i Artemide, gradsku kapiju rimskog cara Vespazijana, akvadukte i muzej na otvorenom. Posebno zadovoljstvo je bilo defilovati kroz ovu bogatu istoriju, u gradu prepunom domaćeg stanovništva i turista iz celog sveta, dok smo sa ponosom nosili srpsku trobojku, obučeni u nošnje naših krajeva.

Uz „Maksima”, scenski program su ulepšali folklorci iz Bugarske, Rumunije, Ukrajine, Azerbejdžana, a upoznali smo i mnogo dece iz Republike Srpske i Beograda. Svi smo se lepo družili, uz obećanje da ćemo se ponovo sresti na nekoj narednoj folklorijadi.

IMG-20221004-WA0031_crop

Zahvaljujući TITAN Cementari Kosjerić i roditeljima članova našeg Društva, 75 učesnika ove turneje ponelo je predivne utiske i najlepše uspomene sa putovanja u našim folklornim opancima.

Utiske sa turneje preneli su članovi Drugog dečjeg ansambla KUD-a „Maksim Marković”.

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROČITAJTE JOŠ