TITAN Srbija logo

PUBLIKACIJE

VESTI

Poseta Titanovoj fabrici u Solunu

Studijska poseta, koja uključuje upoznavanje sa primerima dobre prakse u proizvodnji i upotrebi alternativnih goriva iz otpada, organizovana je u okviru projekta, pod nazivom: „Od otpada ka energiji za cementnu industriju Zapadnog Balkana” („Waste to Energy for Western Balkan Cement Industry”). Cilj studijskog boravka u Solunu bio je da se ključni akteri iz tri zemlje Zapadnog Balkana: Srbije, Albanije i Severne Makedonije, u kojima se sprovodi projekat, neposredno upoznaju sa poslovanjem jedne Titanove fabrike u regionu, koja primenjuje savremene tehnologije za proizvodnju cementa i dobijanje energije za proizvodni proces.

U sadržaju programa, prvo je upriličena poseta postrojenju „Ecorecovery”, koje od 2015. godine proizvodi alternativno gorivo iz otpada (RDF/SRF). Nakon upoznavanja sa procesom proizvodnje alternativnih goriva, delegacija je posetila Titanovu cementaru Efkarpia, koja se nalazi u Solunu. Ova fabrika već duže vreme koristi alternativna goriva za dobijanje energije u procesu proizvodnje. Na taj način, trenutno zamenjuje oko 35% fosilnih goriva. Zahvaljujući upotrebi alternativnih goriva, cementara postiže znatno niže emisije CO2, u poređenju sa rezultatima tokom korišćenja fosilnih goriva. Učesnici su posetili i kontrolnu sobu u kojoj se vrši monitoring emisija i svih drugih parametara, značajnih kako za kvalitet proizvoda, tako i za poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine.

Studijska poseta_Solun

Na primeru se moglo videti da je cementna industrija razvila niz tehnoloških rešenja, koja za proizvodnju potrebne energije koriste otpadne materijale. Oni se ne mogu reciklirati niti ponovo upotrebiti, a istovremeno obezbeđuju kvalitet krajnjeg proizvoda – cementa. Primenom ove savremene tehnologije, smanjuju se uticaji na životnu sredinu, kao i količine otpada koji se, umesto trajnog odlaganja na deponije, zbrinjava na bezbedan način.

Učesnici korisnog putovanja u Grčku su imali priliku da se detaljno informišu o svim aspektima korišćenja alternativnog goriva u procesu proizvodnje cementa, sa stanovišta zaštite životne sredine, unapređenja proizvodnog procesa i smanjenja upotrebe neobnovljivih, prirodnih energetskih resursa.

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROČITAJTE JOŠ