TITAN Srbija logo

PUBLIKACIJE

VESTI

„Naučni piknik” – Festival nauke u zelenoj beogradskoj oazi

TITAN Cementara Kosjerić se odazvala pozivu Osnovne škole „Jordan Đukanović” iz Varde, i njenim učenicima od četvrtog do osmog razreda, koji su u tekućoj nastavnoj godini učestvovali na okružnim takmičenjima, omogućila jednodnevni izlet na ovogodišnji šesnaesti Festival nauke, održan početkom juna u Beogradu.

Đaci su sa svojim nastavnicima posetili čuvenu naučnu manifestaciju, organizovanu na Adi Ciganliji, gde se odvijala avantura otkrivanja čudesnih fenomena iz raznih oblasti istraživanja i znanja. Kroz igru i zabavne sadržaje, prilagođene školskom uzrastu, mladi posetioci su ušli u dinamičan i zanimljiv svet tehnoloških inovacija, koji ih od malih nogu okružuje. Zbog toga su se, ovom prilikom, učenici upoznali ne samo sa programiranjem, već i sa robotikom, uzbudljivim algoritmima i inženjerskim načinom razmišljanja. Naučili su kako da razlikuju brojne slične životinjske vrste, kao i da procenjuju šta je dobro, a šta loše u čovekovom ponašanju prema životnoj sredini. To su lekcije za sve generacije, jer zajedno moramo da naučimo da čuvamo prirodu i brinemo o okruženju koje ostavljamo za budućnost.

Festival nauke

U  atraktivnom festivalskom programu, posebnu pažnju je privukao Lego-kutak, u kome je smešten ceo jedan magični svet, izgrađen od popularnih kockica, uz koje su odrastale mnoge generacije. Na bajkovitom igralištu, od plastičnih delova su sklopljene verne kopije dobro poznatih građevina, u kombinaciji sa drugim originalnim idejama i maštovitim rešenjima koja su oduševila publiku.

Kroz interaktivno uključivanje, školarci su izlagali naučene formule i zakone iz fizike, a za pokazano znanje organizatori su im odgovarali zabavnim eksperimentima. I sve to, uz mnoštvo šarenih balona, razigranu so koja uživa u muzici i dobrom društvu, privlačne animacije i nesvakidašnje naučne efekte.

Nakon susreta sa naučnim izazovima, osnovci iz Varde su predahnuli u Japanskom vrtu i Stakleniku Botaničke bašte „Jevremovac”, u kojoj su upoznali neobične biljke iz celog sveta. Time je zaokružena ova edukativna ekskurzija, posvećena promociji učenja i obrazovanja, kao društveno odgovornog koncepta koji TITAN Cementara Kosjerić podržava u svom poslovanju i odnosu prema zajednici.

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROČITAJTE JOŠ