TITAN Srbija logo

PUBLIKACIJE

VESTI

Najlepše planinske panorame Italije i Slovenije

Šesnaest članova Planinarsko-ekološkog društva „Subjel” imalo je priliku da učestvuje u jedinstvenoj planinarskoj akciji, koja je organizovana u severoistočnoj Italiji i Sloveniji, od 1. do 7. avgusta tekuće godine.

Prvo italijansko odredište bilo je naselje Mecana, u regiji Trentino – Južni Tirol, do kojeg se stiže deonicom čuvenog, atraktivnog auto-puta „Grande Strada della Dolomiti”, okruženog predelima ukrštene alpske i mediteranske prirode. Sutradan je organizovan izlet u poznati turistički centar: Madonu di Kampiljo, elitno skijalište i omiljenu destinaciju za pešačenje i zimske sportove, u veličanstvenom planinskom pejzažu.

Planinari PED Subjel

Cilj putovanja bio je uspon na planinu Pic Boe, čiji se vrh, od 3.152 metra nadmorske visine, nalazi u „srcu Dolomita”. U susret ovom alpinističkom izazovu, planinari su krenuli iz Bolcana, usput uživajući u pogledu na moćne granitne vrhove. Kod mesta Val di Fasa dočekala ih je prelepa dolina, ukrašena šumovitim padinama i grandioznim kamenim oblicima. Put je dalje vodio do impresivnog prevoja Paso Pordoi, na 2.000 metara nadmorske visine, odakle je započet i uspešno izveden pohod na piramidalni vrh, uokviren impozantnim planinskim vencem Dolomita, koji su proglašeni prirodnom svetskom baštinom Uneska.

U nastavku putovanja, planinari iz Kosjerića su bili gosti bratskog Planinarskog društva „Loče”, iz Slovenije. Zajedničkim pešačkim akcijama u okolini Celja, nastavili su tradiciju druženja, dugu već 15 godina. Još duže traje saradnja Planinarsko-ekološkog društva „Subjel” i TITAN Cementare Kosjerić, koja podržava sve aktivnosti planinara u lokalnoj zajednici. I ovoga puta, zahvaljujući Cementari, omogućeno je da se zastava Kosjerića razvije na jednoj od najlepših evropskih planinarskih destinacija, gde je priroda, kao najveće blago, povezana sa potrebama savremenog održivog društva.

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROČITAJTE JOŠ