TITAN Srbija logo

PUBLIKACIJE

VESTI

Lokalna saradnja za čistiji vazduh

Kosjerić, 25. oktobra – Danas je u Kosjeriću svečano otvorena rekonstruisana gradska toplana.

Tokom prethodne dve godine, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, JP Srbijagas i Titan Cementare Kosjerić, lokalna samouprava u Kosjeriću je u modernizaciju gradske toplane uložila 104 miliona dinara, za prelazak sa mazuta na gas i proširenje kapaciteta gradske toplane. Ove godine, TITAN Cementara Kosjerić je investicijom od 30 miliona dinara omogućila povezivanje osnovne škole, srednje škole i doma zdravlja na gradsku toplanu, čime su stvorene mogućnosti za gašenje tri velike kotlarnice u ovim javnim ustanovama. Eliminisanje ova tri velika izvora lokalnog zagađenja imaće presudan značaj za kvalitet vazduha u Kosjeriću.

Direktor TITAN Cementare Kosjerić, Miroslav Gligorijević, potvrdio je strateško opredeljenje kompanije ka ulaganjima u lokalnu zajednicu: „Sve što radimo, radimo sa jednim ciljem – da svet oko nas bude bezbedno, održivo, i lepo mesto za život. Zahvaljujući milionskim ulaganjima u naše procese i opremu, rezultati TITAN Cementare Kosjerić u oblasti zaštite životne sredine već godinama su u rangu najboljih fabrika u svetu, a sada smo u prilici da pomognemo i lokalnoj zajednici da umanji negativne uticaje velikih ložišta na kvalitet vazduha u Kosjeriću. Odgovornim odnosom prema životnoj sredini osigurali smo da tokom letnje sezone vazduh u Kosjeriću bude odličnog kvaliteta, a ovom investicijom u gradsku toplanu, od 30 miliona dinara, potvrđujemo naše partnerstvo sa lokalnom zajednicom i zajedno stvaramo uslove za bolji kvalitet vazduha tokom zimske sezone.“

Rekonstrukcija gradske toplane

„Posle investicija u 2022. i 2023. godini, i prelaska toplane na gas, ove godine smo zahvaljujući Cementari uspeli da ugasimo tri velike kotlarnice na ugalj i mazut, i da na gradsku toplanu priključimo stambenu zgradu kod crkve. Time smo eliminisali negativan uticaj ovih kotlarnica na kvalitet vazduha u Kosjeriću, i osigurali prijatno i komforno okruženje za naše najmlađe – za učenike osnovne škole, kao i za naše najugroženije sugrađane – korisnike usluga doma zdravlja, i naravno, za sve zaposlene u ovim javnim ustanovama. Očekujemo da tradicionalno partnerstvo sa TITAN Cementarom Kosjerić u narednom periodu omogući i realizaciju drugih važnih projekata u lokalu. Uz podršku Vlade Republike Srbije, koja je ove godine sa više od 63 miliona dinara podržala projekte u lokalnoj zajednici: rekonstrukciju Karađorđeve ulice, energetsku sanaciju zgrade Narodne biblioteke „Sreten Marić“, projekte pošumljavanja u opštini, energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova, adaptaciju učionica u izdvojenim odeljenjima osnovne škole, Kosjerić će ostati mesto u kome ćemo imati i društveno odgovornu, jaku industriju, i odlične uslove za život, uz razvoj turizma i poljoprivrede“, rekao je Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić.

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROČITAJTE JOŠ