TITAN Srbija logo

PUBLIKACIJE

VESTI

Dvorci Vojvodine

Na samom početku septembra, put nas je odveo u obilazak divnih ravničarskih krajeva. Putovanje smo počeli posetom prelepom gradu u podnožju Fruške gore, na obalama Dunava… Novi Sad, grad sa istorijom, duhom, posebnom energijom, mnogo toga nudi svojim posetiocima. U šetnji pešačkom zonom, uz pratnju lokalnog vodiča, imali smo priliku da upoznamo grad, posetimo katedralu na trgu Svetozara Miletića, kao i Sabornu crkvu. Nezaobilazna je bila i Petrovaradinska tvrđava, sa svojim prepoznatljivim znakom – tornjem sa satom. Sat velikom kazaljkom pokazuje sate, a malom minute, jer su lađarima na Dunavu, smenama straže i vojnički red, bili značajniji sati vidljivi iz daleka.

Široke seoske ulice pune zelenila i kuće ukrašene šarenim pločicama, sa pažljivo uređenim cvećem i travnjacima, poželeli su nam dobrodošlicu u Bački Petrovac. Svakako najpoznatiji proizvod, koji se već odavno predstavio u svim krajevima sveta, jeste petrovački kulen, koji smo sa zadovoljstvom degustirali u etno kući „Ahoj“. Zbog izuzetne ljutine ovog domaćeg proizvoda, neki su ga čak nazvali „zmajeva kobasica“.

Mešavinom kultura i običaja, koji su se na ovim prostorima vekovima susretali, odišu i izložbe u Poljoprivrednom muzeju smeštenom u Dvorcu Dunđerskih u Kulpinu. Bajkovito parkovsko okruženje ovog klasičnog dvorca s početka 19. veka prvorazredno je delo vrtne umetnosti.

Sutradan, i mnogo dana posle izleta, svi smo sa radošću prepričavali zgode sa našeg puta, željno iščekujući naredni.

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROČITAJTE JOŠ