TITAN Srbija logo

PUBLIKACIJE

VESTI

Poseta Aleksandrovcu

U želji da iskoristimo poslednje tople dane ove godine, posetili smo centralnu Srbiju, Raški i Rasinski okrug.

Vrnjačka Banja, smeštena između planine Goč i Zapadne Morave, spada u najlepše, i odabrane, Kraljevske banje Srbije. Kraljica srpskog turizma, bogata kulturno-istorijskim spomenicima, rekama i prirodnim lepotama, pravo je okruženje za uživanje i okrepljenje.

Sledeća stanica za putnike iz TCK bio je Aleksandrovac. Gradić je poznat po manifestaciji „Župska berba“, i otvorenoj i jedinstvenoj „Fontani vina“, koja simbolizuje nepresušnost župskog vinogorja. Sa „Fontane vina“, za vreme ove manifestacije, teče 20.000 litara vina kojim se služe posetioci. U Muzeju vinarstva i vinogradarstva, smeštenom u podrumu Poljoprivredne škole, nalazi se postavka od više stotina eksponata, pribora i alata, koji su nekada služili za pravljenje vina, i koja ilustruje istorijski razvoj vinogradarstva i vinarstva u Župi. Entuzijasti stalno unapređuju ponudu muzeja, sa namerom da se tradicija vinarstva i vinogradarstva ovog kraja otrgne od zaborava.

Naš dan ne bi bio potpun, da u Vinskoj kući Minića, u selu Tržac, nismo imali priliku da degustiramo najbolja župska vina, o kojima smo toliko slušali. Uz našeg domaćina, svaki gutljaj je bio naročito iskustvo, jer, kako smo naučili, svako vino ima svoju priču…

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROČITAJTE JOŠ