TITAN Srbija logo

PUBLIKACIJE

VESTI

Jedinstvo dobrog biznisa i prosperiteta zajednice

Potreba za što intenzivnijim povezivanjem sa svim zainteresovanim stranama, odnegovana politikom društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja, motivisala je Titan Cementaru Kosjerić da u novembru 2014. godine pokrene projekat rada u fokus grupama, oformljenim od predstavnika fabrike i relevantnih organizacija lokalne samouprave. Njihovo volontersko angažovanje doprineće uočavanju autentičnih potreba u okruženju, kao i generisanju ideja koje će dugoročno i održivo, uz minimalne finansijske izdatke, poboljšati određene životne aspekte u Kosjeriću.

Ovaj metod pojačane komunikacije sa građanima predstavlja još jedan vid dugogodišnje Titanove odanosti društvenom razvoju, i kvalitativno se nadograđuje na svestrano partnerstvo i uključivanje bitnih lokalnih aktera u kreiranje programa od zajedničkog interesa. Živu interakciju u tim odnosima potvrđuje i delotvornost foruma „Naša zajednica, naša odgovornost”, gde su krajem 2013. godine, radi još uspešnijeg funkcionisanja kompanije i zajednice, definisane ključne oblasti za buduća unapređenja; to su:

 

• Zdravlje i bezbednost,
• Kultura i obrazovanje,
• Zapošljavanje i jednake šanse,
• Zaštita životne sredine,
• Odgovorna nabavka.

 

Navedena područja upravo su polazišta za izazovne zadatke pet fokus grupa, konstituisanih na inicijalnim sastancima, tokom decembra prošle godine, u prostoru Info Centra koji je TCK obezbedila za njihovo okupljanje i aktivnosti. Na osnovu usvojenog programskog koncepta i uz koordinaciju predstavnika kompanije, na drugim, januarskim sastancima već su doneti akcioni planovi za praktične korake ovih timova.

Osim zaposlenih u Cementari kao moderatora projekta, u strukturi fokus grupa učestvuju pojedinci iz reprezentativnih lokalnih institucija obrazovanja i kulture, nevladinih organizacija, opštinske samouprave, socijalne i zdravstvene zaštite, službi za bezbednost i drugih nadležnosti javnog sektora, pa se očekuje da će njihova profesionalna iskustva biti udružena u produktivnim akcijama, saglasnim neposrednom očekivanju građana. Do sada, detektovani su neki od problema kojima će se fokus grupe baviti:

– bezbednost najmlađih učesnika u saobraćaju (neuređenost pešačkih staza, nedovoljna saobraćajna kultura vozača),
– primarna selekcija otpada (mogućnosti uspostavljanja sistema za upravljanje otpadom i društvena korist koja bi se time ostvarila),
– razvoj interesovanja mladih za uključivanje u kulturne i obrazovne sadržaje (obezbeđivanje adekvatnih prostora, letnji kampovi, dobro osmišljene kulturne manifestacije),
– prekvalifikacije i aktivno traženje posla.

U periodu februar–maj 2015, fokus grupe su se koncentrisale na realizaciju akcionih planova kojima bi se ciljano i na održiv način unapredile ključne oblasti za razvoj lokalne zajednice. Tako je u aprilu, za učenike IV razreda Tehničke škole Kosjerić, održano predavanje na temu: „Mogućnosti zapošljavanja i samozapošljavanja”. Na ovoj obrazovnoj radionici, namenjenoj budućim mladim stručnjacima, predavači su bili: preduzetnik iz naše sredine kao primer dobre poslovne prakse i samostalnog kreiranja biznisa, i predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje iz Užica. Na ovaj način, srednjoškolci iz Kosjeriću su imali priliku da se neposredno upoznaju sa najvažnijim karakteristikama samostalnog preduzetništva, kao i načinima za pokretanje svog biznisa uprkos visokoj stopi nezaposlenosti i maloj potražnji na tržištu rada.

Paralelno, fokus grupa za zdravlje i bezbednost pokrenula je akciju osvetljenja školskog dvorišta u Osnovnoj školi „Mito Igumanović”. Članovi tima animirali su lokalne ustanove i organizacije da se pridruže inicijativi, tako da će u narednom periodu ovaj projekat biti realizovan u saradnji sa EPS-om, Titan Cementarom Kosjerić i OŠ „Mito Igumanović”.
Tokom maja, lokalna zajednica je svoj kulturni sadržaj obogatila sa 5 novih radionica, obuhvaćenih programom „Kreativnost (u) Kosjeriću”, u organizaciji fokus grupe za kulturu i obrazovanje. Koncept uključuje široku populaciju opštine Kosjerić kroz niz različitih radionica za razvoj kreativnosti i veština: škola ručnog rada za šivenje, pletenje i tkanje; škola gitare; dramska i literarna sekcija; kreativna radionica za izradu dekorativih predmeta i rokenrol „Hir hor”. U okviru projekta „Kreativnost (u) Kosjeriću”, na talasima Radio Kosjerića jednom mesečno, petkom u 11 časova, redovno se emituje i zabavno-edukativna emisija za decu „Imam nešto važno da ti kažem”.

Radom fokus grupa uvećavaju se mogućnosti za dubinsko sagledavanje i prevazilaženje problemskih žarišta u lokalnoj sredini. Ovim pristupom, TCK usmerava svoje delovanje ka značajnim pitanjima zajednice, i tako dokazuje svoju posvećenost opštem dobru i lojalnost politici održivog razvoja, koja afirmiše jedinstvo uspešnog biznisa i društvenog rasta. Tu vezu učvršćuju i entuzijasti fokus grupa koji se, vođeni inicijativom Titan kompanije, u svojim domenima zalažu za prosperitet Kosjerića.

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PROČITAJTE JOŠ